Profiel

Na zijn opleiding is Peter Dehing een eigen balletschool begonnen. Ondertussen is dat uitgegroeid tot 8 Dance-studio’s.

Peter Dehing werkte o.a. bij /voor:

Peter Dehing voor de klas in New York bij Alvin Ailey

Broadway Dance Center, studio 244 W 54 st

Arias Dance New York.

Voor de tweede keer in korte tijd ging Peter Dehing op uitndiging naar Broadway New York om lessen te doceren bij ’s werelds bekendste dancestudios. Een ieder die ook maar iets met de theater wereld heeft, van musicalster, tot toneeldanser, of acteurs of zelfs fotomodellen volgen daar de lessen en de trainingen.

Broadway Dance Center plaatse hem zelfs op de faculty lijst, met andere woorden ze gaan er vanaf nu vanuit dat hij gewoon met regelmaat terug gaat keren om zijn kennis daar over te brengen op de nieuwere dans generatie.

De ervaring in maart – april 2010 was nog leuker dan in juli 2009, de leerlingen die in juli reeds lessen volgden stonden er in grote aantallen weer, dit keer aangevuld door nog meer leerlingen uit het direkte danscirquit.

Los daarvan waren er ook veel groepen, zo ondermeer uit Port Elisabeth (Afrika), Dehli & Bombai (India), Toronto (Canada)

veel leerlingen uit Japan (diverse plaatsen), maar ook groepen uit Luxemburg en Nederland dus Europa.

Dit alles daan weer aangevuld met de diverse leerlingen van de dancestudios vanuit de hele USA.

Over populairiteit had ik niets te vrezen, ik begon op donderdag met een vrije zaterdag tussensdoor stonden vanaf maandag mijn lessen al zo vol dat ik van studios moest ruilen, omdat gezien het grote aantal leerlingen het er anders niet in zou passen.

De leerlingen lieten duidelijk merken dat hadden genoten, maar ook zelf keerde ik weer met een voldaan gevoel naar mijn studios in Nederland, en heb ik er weer een leuke en vooral dankbare tijd doceren op Broadway op zitten.

Soms wel een beetje pittig met drie lessen dans van 1 1/2 uur op een dag, maar zeker voldaan.

Doceren op Broadway.
Het is zaterdag 2 augustus en i.p.v. inchecken in een normaal Hotel verder van Times Square vandaan wat normaal mijn budget is hier, werden we deze keer ondergebracht op 250 w 50 street in een mooi Condo, de eerste straat aangrenzend aan de plek aar het allemaal gebeurd. Broadway! Als ik de voordeur uit loop, sta ik bij de ingang van “ Wicked “ een al wat langer lopende Musical, en als ik onder het douchen uit de raam kijk is het een groot billboard aan de voorgevel van de musical Mamma Mia. Vanuit de slaapkamer door kun je zelfs de licht reclame zien van de Radio City Hall.

De mensen onder in de hal van dit 41 verdiepingen tellende gebouw zijn extreem vriendelijk, iedere keer als ik naar buiten of naar binnen ga wordt er een deur voor me geopend, gevolgd met een groet van het tijdstip van de dag. Tegelijk vraag me zelf af hoe vriendelijk ik dit ook vind, of ik dit echt leuk vind. De 3 studio’s waar de mensen van Divine Rhythm Productions me voor gevraagd/geboekt hebben liggen allemaal op een maximale loop afstand van 5 blokken. Alvin Ailey, Broadway Dance Center, en 244 west 54 street.Het leerlingen aanbod is erg gevarieerd, van jongen mensen 10 jaar tot mensen met al een complete dansgeschiedenis schuiven aan bij de lessen en veel lessen staan overvol.(Een klein donker jochie komt op me af aan het einde van een les en hij vermeld samen met zijn moeder nog eens dat hij in the Lion King danst) (Een wat oudere dame die werkelijk over de hele wereld in shows gewerkt had tot in Parijs nog ooit met Josephine Baker, verteld me aan het einde van de les dat ze nog nooit een docent gezien had met zoveel energie.)

Het is echt leuk om te doen, aan het einde van elke les komen er altijd leerlingen die je nog even persoonlijk bedanken en graag een klein privé woordje met je wisselen over hun ervaring in jouw les. Helaas moet ik het vaak afkappen omdat ik al door mag naar de volgende studio. De nieuwe locatie van Alvin Ailey is gewoon te gek, prachtig modern gebouw met extreem mooie grote lokalen.

Natuurlijk is het doceren van lessen op een locatie als New York niet echt te vergelijken met de reguliere lessen in mijn eigen studio’s, het blijft een ware smeltkroes van mensen uit de hele wereld die al een behoorlijke dans achtergrond hebben, en dan nog op zoek zijn naar dat extra, die docent die nog iets meer te bieden heeft. Voor Peter Dehing is werken bij Alvin Ailey echt de top, het staat al jaren bekend als het beste dansgezelschap en de beste dansstudio’ s van de wereld, en zelf volgde ik ooit daar een gedeelte van mijn opleiding, en nu sta ik dan voor de klas terwijl mijn voormalige docenten een paar lokalen verder staan. Zover ik nu heb ontdekt heeft het gebouw 8 verdiepingen (6 boven en 2 onder de grond) met minimaal vier dansstudio’s per verdieping. Leuk zijn ook de complimenten die ik krijg van andere docenten, er zijn erbij die ik al ruim 20 jaar ken.

Ook hebben ze ons verblijf nu al weer verlengd, ze wilden er zelfs nog een hele week bij boeken. Maar omdat ik hierna nog afspraken heb in Columbus Ohio is dat niet mogelijk, dus kon ik maar 2 extra dagen verlengen. Ook heb ik nu al weer uitnodigingen gekregen voor het doceren van lessen in Israel en Finland.


Broadway is voor velen een droom en werkelijk leuk, maar werken op Broadway allang geen droom meer voor Peter Dehing maar realiteit, en eerlijk gezegd is dat eigenlijk nog veel leuker.

Iris (Broadway Dance Center student March – April 2010)

Evening – jazz class with Peter Dehing.

It is fair to say that he is slightly mental, in the good eccentric way that all artistes are. He is Dutch. He is cool. He was very helpful. All the B’way Centre teachers are soooo into alignment which of course is tres good for misaligned people like me. So I had a great class with a super hardcore warm up – the toughest yet. Enjoyed it a lot and was told to come back to all his classes so he can work with me more, which is encouraging.

Oliver says, (student Alvin Ailey & Broadway Dance Center) “I was in your class two weeks ago at Alvin Ailey on Monday and in your last class Wednesday at Broadway Dance Center. You’re such a wonderful teacher and your class is so much fun.
Please let me know the next time you’re teaching in New York!!!”.

Sue Samuels, (teacher at Broadway Dance Center) The time has passed quickly and everyone enjoyed your teaching very much. I am sure we can do this again!!!! I was happy to attend your lessons. I had fun taking class for myself. OF COURSE you are the BEST!!!! I am so proud of you! I know that you touched many people’s heart and joy with your classes. You must be very happy. I am so proud of you! Let’s do it again!!!  Love Sue

Bo Verschuren, 15 augustus 2009 vanuit : Sunshine Florida

Hi there, Even een nieuwe update uit Inverness, Florida. Laten we even bij het begin beginnen: New York City dus. Maandag was ik dan in New York. Heerlijk. Ik werd rond half 9 wakker, geen jetlag en dat soort dingen. Ik had natuurlijk heerlijk geslapen in mijn lekkere bedje. Even snel een ontbijtje gescoord en richting Broadway Dance Center gegaan. Ik kon het niet laten om een les te doen, ook al had ik maar 2 dagen. Elke maandag is er voor ISVP studenten een card pick-up. Dus Leaticia moest wel lachen toen dat ik zei dat ik voor de card pick-up kwam.(Ik was vroeger ooit een ISVP) Om half 11 begon mijn jazzles van guess what: Peter Dehing. Erg grappig! De les was erg top, bijna hetzelfde als in Cuijk alleen in Cuijk duren de lessen een uur en in New York zijn alle lessen 1,5 uur. Ik kon wel voelen dat ik 2 maanden niet ontzettend veel gedaan had aan het dansen. Na de les, snel naar huis gegaan en gedoucht.

Na terugkeer uit New York USA nam Merel Dado journalist van De Gelderlander een intervieuw af:

PETER DEHING    ‘Lesgeven is leuk, maar natuurlijk wil ik ook iets nalaten’

‘Ik verlang naast danspasjes ook een verhaal’

De Cuijkse dansleraar PeterDehing is net terug uit New York. Als eerste Nederlander doceerde hij bij de beste studio’s. ‘Dansen is als een handschrift’.

Heb je de film Billy Elliot gezien? Dat is zo’n beetje het verhaal van mijn leven.” De film gaat over een jongetje dat niets liever wil dan dansen, maar in zijn omgeving geen steun vindt.

Hij volgt zijn hart en uiteindelijk wordt hij een succesvol danser. “Mijn ouders waren uiteindelijk ook wel trots op mij. Maar dat heeft even geduurd. Toen ze eens mee waren naar New York en zagen dat ik echt deel uitmaak van de danswereld, toen snapten ze het wel. Toen ik als klein manneke naar balletles ging was ik een eenling. Ik was de enige jongen, de meisjes hielden afstand. Dat was gewoon zo. Nu ze weten wat je bereikt hebt, zijn ze heel anders.” Dehing geeft les in binnen- en buitenland en heeft eigen dansstudio’s.

New York, daar draaide het deze zomer om voor de Cuijkse dansdocent. “In april kreeg ik een telefoontje. Of ik in de zomer kon invallen als docent jazzballet bij drie studio’s in New York. Daar studeren de dansers van Broadway, het centrum voor theater daar.

Ik ben de eerste Nederlandse dansdocent die hiervoor ooit gevraagd is. Apetrots ben ik.”

Dehing gaf tussen 2 en 12 augustus onder andere les op de dansschool van Alvin Ailey. “Deze school staat wereldwijd als de beste aangeschreven. Hoger kun je niet.”

Ailey (1931-1989) was een Amerikaans choreograaf die een danstheater oprichtte in New York.

Zijn stuk Revelations is misschien wel de bekendste moderne/jazz dans ter wereld.

Peter Dehing (foto Eveline van Elk)

“Waarom ze mij vragen? Omdat ik iets eigens heb. Dansen is als een handschrift. Ze weten in welke stijl je werkt. Ik ben een replica van de docent Frank Hatchett, een afro-amerikaanse docent met een duidelijke attitude. Net als hij verlang ik van een danser naast danspasjes ook een verhaal. Je hebt niks aan etalagepoppen die dansen, er moet expressie bij zijn.”

In Nederland haalt Dehing de meeste voldoening uit de interne vooropleiding die hij zijn leerlingen biedt. “Lesgeven is leuk, maar natuurlijk wil ik ook iets nalaten. Enkele van mijn leerlingen hebben nu een succesvolle carrière en daar doe ik het uiteindelijk voor. Ik heb graag dat ze zo ver mogelijk komen. Ik probeer ze bovendien de juiste route te wijzen. Er zijn veel slechte opleidingen in Nederland. Bij middelbare dansopleidingen staan personen voor de groep die zelf niet eens een opleiding hebben gevolgd. Door de vele talentenjachten op televisie is er veel vraag en deze opleiders nemen iedereen aan. Maar het is belangrijk ook te kijken naar anatomie en fysiologie. Daar hebben ze geen benul van en zo wordt het lichaam vernield.”

Dehing weet niet wat er nu nog op zijn pad moet komen dat het lesgeven in New York kan overtreffen. “Ik hoop voorlopig door te gaan zoals ik nu werk. Door de contacten die ik nu weer heb aangehaald, volgen weer nieuwe uitnodigingen. Wie weet waar die me gaan brengen. Er is al gesproken over lessen in Finland, Israël en India.”

Peter Dehing: ” Er is al gesproken over lessen in Finland, Israël en India.”

(foto  Eveline van Elk)

Gerschreven door Merel Dado voor De Gelderlander

Bron: “‘De Gelderlander” krant van zaterdag 12 september 2009

Peter Dehing volgde Training bij o.a.:

Naast Jazz ook specialisatie in tap-dans. Training van o.a.:

fotografie : Berry Poelen